Kleurenspel thema beren Leerbubbels

Kleurenspel beren

Dit eenvoudig kleurenspel rond het thema beren is speciaal voor de jongste kleuters.

Het is een spel dat je met een kleine groep van 4 kleuters kan spelen. Hierbij heb je nog een kleurendobbelsteen nodig met de 6 hoofdkleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Deze dobbelsteen zit uiteraard niet in deze download, maar ik ga ervan uit dat je er wel ergens één in je klas hebt liggen.

Kleurenspel voor de jongste kleuters thema beren

Inhoud van de download

De download bestaat uit 2 pagina’s. Beide pagina’s print je 4x uit. De spelborden met witte beren lamineer je in zijn geheel. De gekleurde beren lamineer je en je knipt ze uit. Dit worden de spelfiguren.

Hoe speel je dit spel?

Om de beurt gooit een speler met de kleurendobbelsteen. De kleuter zoekt een beer met dezelfde kleur en legt deze op zijn/haar spelbord op de beer met uiteraard ook dezelfde kleur.
Gooit de kleuter een kleur waarvan hij/zij al een beer heeft, dan is de beurt voorbij en is de volgende speler aan zet.
De speler die als eerste alle beertjes op het spelbord heeft verzameld, is de winnaar.

Magnetische bakplaten te gebruiken als spelmateriaal

Extra tip

Om het constant verschuiven van de beren op het spelbord te voorkomen, maak ik dit soort spelletjes vaak magnetisch. Hiervoor gebruik ik bakplaten die magnetisch zijn. Ik heb er heel lang naar gezocht, maar onlangs heb ik er eindelijk gevonden waar perfect een gelamineerde A4-pagina in past. Het zijn bakplaten van het merk Wilton (afmeting 33 x 24) en ik heb ze hier gekocht bij Kaatjes Bakwinkel.

Naast een magneetbord/bakplaat heb je ook nog zelfklevende magneetstrip nodig om op maat te knippen en op de spelfiguren te kleven. In dit geval de gekleurde beren (zie foto).

Magneetstrip voor het maken van spelletjes

Hou er wel rekening mee dat wanneer je zo’n magneetstrip koopt, dat deze krachtig genoeg is. De spelfiguren worden niet rechtstreeks op de bakplaat gelegd. Er zit nog een gelamineerde pagina tussen. En als je een magneetstrip gebruikt dat niet stevig genoeg is, dan zullen de spelfiguren alsnog verschuiven.
Ook dit was een zoektocht, maar uiteindelijk heb ik hier bij All Round krachtige magneetstrip gevonden.
(Wanneer je in de zoekfunctie referentie MAG30/25 ingeeft dan kom je bij de magneetband terecht die ik gebruik. MAG30/12 is de dunnere versie daarvan).

Individueel spel

Zijn de kinderen nog niet toe om een spel in groep te spelen dan kan je dit ook perfect als individuele opdracht aanbieden. Hiervoor heb je slechts 1 spelbord nodig en 6 gekleurde beren. De speler gaat de kleuren van de beren matchen met de kleuren op het spelbord. En zo wordt dit dan een zeer eenvoudige eerste opdracht voor peuters.

Kleuren aanleren aan peuters

En dan hier de download voor het kleurenspel rond het thema beren:

–> Download: kleurenspel beren.

Meer downloads voor het thema beren kan je hier vinden:
Thema beren van leerbubbels voor kleuters
Scroll to Top