Telmatten tot 10 en tot 20 thema holbewoners Leerbubbels

Telmatten tot 10 en tot 20 holbewoners

Deze telmatten tot 10 en tot 20 in het thema holbewoners lenen zich uitstekend om het getalbegrip en de cijfers van 0 tot 20 in te oefenen, alsook de vijfstructuur en de tienstructuur van ijsbergrekenen.

Als concreet telmateriaal heb ik op de foto’s de mandala stones van Grapat gebruikt. Deze heb ik aangekocht bij het speelatelier. Maar je kan uiteraard ook andere steentjes of telmaterialen gebruiken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan sorteerfruit, telschijfjes, klikblokjes, enz.. Heel wat materialen lenen zich om te gebruiken bij deze telmatten.

Mandala stones Grapat

Hoe ga je aan de slag met de telmatten?

Bepaal vooraf welke cijfers en hoeveelheden je wil inoefenen met je leerlingen. Geef enkel die telmatten die daarbij nodig zijn, bv. 1 tot 5 of 11 tot 20.
De kinderen lezen het cijfer van de holbewoner en leggen het corresponderende aantal stenen in het tienveld of twintigveld.

Dit is de meest eenvoudige manier om gebruik te maken van de telmatten tot 10 en tot 20 holbewoners. Maar er zijn natuurlijk nog heel wat andere spelmogelijkheden om dit materiaal in te zetten. Ik geef enkele voorbeelden.

Tienvelden ijsbergrekenen thema holbewoners

Andere spelideeën:

Play Dough:
Gebruik de telmatten zoals hierboven beschreven, maar i.p.v. telmaterialen in te zetten, laat je de kinderen bolletjes maken van Play Dough.
Op deze manier wordt dan niet alleen het tellen op een speelse manier ingeoefend. Ook de fijne motoriek wordt hierbij extra gestimuleerd.

Telspel in groep:
Om dit spel in groep te spelen heb je nog een C-spinner en een spinnerkaart op niveau van de kinderen nodig. De spinnerkaarten kan je hier downloaden.
Heb je geen C-spinner dan kan je eventueel ook een dobbelsteen gebruiken.

Speel dit spel met maximum 3 of 4 kinderen. Elke speler krijgt een spelbord bv. het twintigveld. Om de beurt draait een kind aan de spinner. Het cijfer wordt benoemd en het juiste aantal stenen wordt genomen en op het twintigveld geplaatst. Het kind dat het eerste zijn twintigveld vol heeft, is de winnaar.

Twintigvelden ijsbergrekenen Thema oertijd

Rekenspel in groep:
Voor dit spel heb je de spinnerkaart nodig met + en – tot 2. Deze kan je onderaan vinden bij de downloads van de telmatten.
Elke speler krijgt een spelbord bv. het tienveld en start met 3 stenen op zijn veld. Om de beurt draaien de kinderen aan de spinner en voegen het juiste aantal stenen toe of nemen er van weg, afhankelijk van wat de spinner aangeeft. Op deze manier leren de kinderen de betekenis van de symbolen + & – en optellen & aftrekken tot 2.
Het spel wordt gespeeld tot er één van de spelers zijn/haar spelbord volledig heeft gevuld en zich de winnaar kan noemen.

C-spinner spinnerkaart + en -

Optellen met de telmatten:
Ook individueel kunnen opteloefeningen ingeoefend worden met deze telmatten. Hiervoor heb je telmaterialen nodig in 2 verschillende kleuren die in een ondoorzichtige zak worden gestoken.
Bepaal vooraf van welk cijfer de leerling bewerkingen dient in te oefenen bv. 8. De leerling neemt willekeurig op gevoel en zonder kijken 8 stenen of telmaterialen uit de zak. En plaatst deze geordend op de desbetreffende telmat. Eerst de ene kleur en dan aangevuld met de andere kleur. De leerling zoekt nu de rekensom die werd gelegd met de genomen telmaterialen (bv. 3+5=8) en schrijft deze op de aanvullende werkbladen of een whiteboard. Op deze manier herhaalt de leerling de werkwijze een aantal keer en ontdekt zo de verschillende rekensommen die bij een hoeveelheid gemaakt kunnen worden.

Werkbladen bewerkingen tot 10 en tot 20 thema archeoloog

Inhoud van de downloads

In deze bubbelblog kan je 3 bestanden gratis downloaden.

  • De eerste download zijn de telmatten van 0 tot 10. Er zijn 2 reeksen met deze tienvelden. De man-reeks en de vrouw-reeks.
  • De tweede download zijn de telmatten van 11 tot 20. Ook van de twintigvelden is er een man-reeks en een vrouw-reeks.
  • De derde download zijn de aanvullende materialen met 2 spinnerkaarten voor de C-spinner om te gebruiken bij het rekenspel. En ook de werkbladen om de bewerkingen te noteren zitten in dit bestand.

Veel plezier met deze materialen en laat me zeker weten wat je ervan vindt.

–> Download 1: Telmatten tot 10 holbewoners
–> Download 2: Telmatten tot 20 holbewoners
–> Download 3: Aanvullende materialen voor de telmatten holbewoners

Meer downloads voor het thema holbewoners kan je hier vinden:
Thema holbewoners - stenen tijdperk
Scroll to Top