Heel wat van de materialen die ik aanbied op deze site zijn gemaakt om te gebruiken met werkmappen. Maar wat zijn werkmappen? En hoe kan je werkmappen maken? Daar gaat deze tutorial over.
Wat zijn werkmappen?
Werkmappen worden ook wel eens ‘File Folder Games’ genoemd. Het zijn mappen die telkens 1 opdracht bevatten. Ik gebruik deze mappen veel bij kinderen met autisme omdat het voor hen meteen duidelijk is om welke opdracht het gaat.
Het zijn ook individuele opdrachten/werkmappen waarmee de kinderen, nadat dit uiteraard eerst werd aangeleerd, zelfstandig mee aan de slag kunnen. Wat hun zelfstandigheid bevordert en vergroot.
Er zijn vele soorten werkmappen: matchmappen, telmappen, meetmappen, sorteermappen, leesmappen, rekenmappen, noem maar op.
Het maken van zo’n werkmappen vraagt in het begin wel een beetje werk, maar eens je een paar basismappen hebt gemaakt, kan je ze wel telkens opnieuw gebruiken. Het enige dat je dan nog te doen staat is het wisselen van de kaartjes en dan heb je zo weer een hele nieuwe map gecreëerd.
Maar laten we aan de slag gaan.
Hoe werkmappen maken?
Wat je nodig hebt voor het maken van werkmappen zijn kartonnen mappen. Je kan uiteraard zelf kiezen welke je gebruikt, maar ik heb graag dat het toch wel een hele tijd kan meegaan dus kies ik voor goede stevige kartonnen mappen. Ik koop ze bijvoorbeeld hier.
Het eerste wat je doet is uiteraard de elastiek die erin zit eruit halen. Deze heb je niet meer nodig.
Dan snij je de flappen van de kartonnen map eraf. Zorg er wel voor dat de hoogte van de map minstens 31 cm is en de breedte van 1 werkkant minstens 24 cm. Want dit is de afmeting waarop ik alle kaartjes voor de werkmappen maak.
Dan teken je een rooster in de werkmap. Afhankelijk van welke map die je maakt zal de rooster er wat anders uitzien. Op de foto zie je de rooster voor de meeste matchmappen.
Als laatste kleef je nog zelfklevende velcro in het rooster en ook aan de zijkant waar de opdrachtkaartjes komen. Op deze manier blijft alles goed bij elkaar en zit je niet met losse kaartjes.
Ik kleef steeds de zachte kant van de velcro in de map en de harde kant op de kaartjes. Maar dat is wat je zelf verkiest.
De kinderen komen tijdens het werken wel eens met hun mouwen op de map en als de harde kant op de map kleeft dan blijven ze daar met hun mouwen inhangen, wat vervelend is. Vandaar dat ik het handiger vind om de zachte kant op de map te kleven en de harde kant op de kaartjes. Maar zoals ik al zei, dit is persoonlijke voorkeur.
Zelfklevende velcro kan je op vele plaatsen kopen. Ik bestel de mijne meestal hier of hier. Let er bij het bestellen wel op dat je zowel de harde kant (haak) als de zachte kant (lus) besteld, want beide heb je nodig.
Zo, nu heb je een werkmap. het enige dat je nu nog moet doen is de map voorzien van kaartjes en dan kunnen jouw leerlingen ermee aan de slag gaan.
Super tof materiaal! Ook de tip van de werkmappen neem ik mee naar de klas. Ik sta zelf ook in een klasje met leerlingen met autisme.
Dank je Margaux, fijn dat je ermee aan de slag gaat.
Heel bruikbaar materiaal! Bedankt!
Dank je wel Nele. En heel graag gedaan.